Startside Landgangen Seværdigheder Baggrundsstof Links & Litteratur Om webstedet
Op
Billedgalleri

Utah i dag
Omaha i dag
Gold i dag
Juno i dag
Sword i dag
GB air i dag
Museer
Gravpladser
Turist

Juno Beach - i dag

En tur i Juno Beach området kan byde på følgende oplevelser:

bulletGraye-sur-Mer
bulletCourseulles-sur-Mer, incl. besøg på Juno Beach Centre
bulletBernieres-sur-Mer
bulletSt. Aubin-sur-Mer
bulletDouvres-la-Délivrande, Radar museet

De fire første lokaliteter kan nås ved at følge hovedvej D514.

Graye-sur-Mer

Gray-sur-Mer ligger på grænsen mellem MIKE Green og MIKE Red sektorene, hvor The Royal Winnipeg Rifles gjorde landgang. Her er opsat et stort Cross of Lorraine i klitterne for at markere, at det var her Charles de Gaulle gik i land efter fire års eksil.

Det er også her, at Bill Dunn's AVRE kampvogn er opstillet. Om denne kampvogns noget særegne historie kan du læse om i linket til højre.

Courseulles-sur-Mer, Juno Beach Centre

Courseulles-sur-Mer og området øst herfor lå i NAN Green sektoren, hvor The Regina Rifle Regiment gjorde landgang.

Ved Courseulles-sur-Mer ligger det nye museum Juno Beach Centre. Museet beretter om Canadas indsats i krigen som helhed.

Nær havnen er opstillet en Sherman DD kampvogn bjærget fra havet i 1970. På dens sider er monteret våbenskjolde for mange af de canadiske enheder, der deltog ved landgangen.

I gå afstand findes flere mindeplader for de deltagende enheder, bla. The Regina Rifle Regiment.

Bernieres-sur-Mer

Bernieres-sur-Mer lå i NAN White sektoren, hvor The Queens Own Rifles Regiment udgjorde angrebsbataljonen. Første stop er ved Place du 6 Juin, hvor man finder det officielle franske mindesmærke. Tæt ved ligger også det hus, som betegnes som værende det første franske hus befriet fra søen. Der er en mindeplade foran huset.

Her var tidligere udstillet en panservogn, men den er nu væk og kun fundamentet er tilbage.

Passerer man D514 og går et stykke op i byen, møder man på venstre hånd det hus, der udgjorde det første hovedkvarter og de deltagende krigsjournalister. Der er opsat en mindeplade på huset.

Tilbage på D514 kan man gå 3-400 meter længere mod øst til man møder Rue Queen's Own Rifle of Canada, hvor en enkelt bunker fra fæstningsanlæg WN 28 endnu findes, og hvor B kompagniet gjorde landgang. Her er opsat en række mindeplader.

St. Aubin-sur-Mer

NAN Red lå ud for St. Aubin-sur-Mer, hvor North Shore regimentet gjorde landgang. En enkelt bunker fra fæstningsanlæg WN 27 findes endnu, og der er opsat mindeplader for de deltagende enheder, inklusive No 48 Royal Marines Commando.

Douvres-la-Délivrande, Radar museet

Et besøg på den tyske radarstation ved Douvres-la-Délivrande kan anbefales. Det var ikke så meget som radarstation, men derimod den hårdnakkede modstand fra stedets garnison, som voldte de allierede problemer. I elleve dage holdt garnisonen stand, før et angreb anført af No. 41 Royal Marine Commando med støtte fra AVRE enheder førte til garnisonens overgivelse.

Resterne af radarstationens bunkeranlæg lå gennem mere end 50 år gemt på en mark, men blev så gravet fri og ombygget til et museum, der blandt andet fortæller historien om brugen af radar under 2. verdenskrig.

Nær Douvres-la-Délivrande findes en britisk kirkegård, hvor 1.123 soldater ligger begravet. Følg evt. D35 mod Reviers og stop ved den canadiske kirkegård, hvor 2.049 soldater ligger begravet, heraf 2.044 canadiske.

Til sidetop

Forrige Op Næste

Se også...
Kampene på D-dag
Beretninger
Bill Dunn, kører på en AVRE kampvogn

Startside Landgangen Seværdigheder Baggrundsstof Links & Litteratur Om webstedet
Webmaster