Startside Landgangen Seværdigheder Baggrundsstof Links & Litteratur Om webstedet
Op
Pointe-du-Hoc
Billedgalleri

Utah i dag
Omaha i dag
Gold i dag
Juno i dag
Sword i dag
GB air i dag
Museer
Gravpladser
Turist

Omaha Beach - i dag

I Omaha Beach sektoren findes museer, historiske lokaliteter samt to store gravpladser. Herunder følger et forslag til en rundtur:

bulletDen tyske gravplads nær La Cambe
bulletMaisy Batteriet
bulletRanger museet i Grandcamp-Maisy
bulletPoint-du-Hoc
bulletVierville-sur-Mer og Musee Omaha 6 juin 1944
bulletOmaha Beach
bulletSt. Laurent og Omaha Beach Memorial Museum
bulletLe Ruquet
bulletDen amerikanske gravplads og det tyske bunkerkompleks WN62 ved Colleville-sur-Mer

La Cambe

Den største af de tyske gravpladser ligger nær La Cambe ved hovedvej N13 midtvejs mellem Bayeux og Carentan. Mere end 21.000 tyske soldater ligger her begravet. I tilknytning til gravpladsen findes en mindepark samt en udstilling med knugende beretninger om enkelte af de mange begravede soldater.

Her ligger også det tyske kampvogns-"es" Michael Wittmann begravet. Wittman ledte den 13. juni 1944 et tysk bagholdsangreb mod fremrykkende britiske enheder fra 22. Panserede Brigade,  7. Panserede Division, også kaldet 'Ørkenrotterne'. Selvom Wittman's kampvognskompagni var oppe i mod en på papiret overlegen fjende, stoppede de på kort tid briternes fremrykning og påførte dem voldsomme tab. Mere end 30 britiske kampvogne samt et ukendt antal øvrige køretøjer blev ødelagt. Wittman selv skulle alene have stået for ødelæggelsen af mere end 12-15 britiske kampvogne. Selvom Wittman's mistede næsten alle sine kampvogne, lykkedes det ham og hans besætning at flygte. Han døde i kamp den 8. august.

På La Cambe ligger også SS-Sturmbannführer Adolf Dieckmann begravet. Det var ham, der iværksatte massakren på befolkningen i byen Oradour-sur-Glâne d. 10. juni 1944.

Maisy Batteriet

Det nyopdaget Maisy Batteri er nok et besøg værd; jeg har dog ikke selv set stedet.

Det mest interessante ved batteriet nok, at det først blev opdaget ca. 60 år efter krigen. Dets betydning for kamphandlingerne på Omaha Beach er dog genstand for en del diskussion. Godt nok var det imponerende af størrelse og kampkraft, men dets afstand til Omaha Beach var på kanten af dets effektive skudafstand.

Se mere på Maisy Batteri. Batteriet ligger på D514 mellem Grandcamp-Maisy og Isigny-sur-Mer.

Andre sites om batteriet: armourer.co.uk og historynet.com

Ranger Museet i Grandcamp-Maisy

Fra La Cambe kan man passende følge D113 mod Grandcamp-Maisy og her besøge det lille, men meget interessante Ranger museum forud for et besøg ved Pointe-du-Hoc. Udstillingen gennemgår grundigt de amerikanske Rangersoldaters forberedelser og angreb på kystbatteriet ved Pointe-du-Hoc.

Fra Grandcamp-Maisy til Vierville-sur-Mer er der en vandresti ("Sentier du Littoral") langs kysten forbi blandt andet Pointe-du-Hoc.

Pointe-du-Hoc

Herefter går turen ad D514 til det koparrede landskab med ruinerne af det tidligere kystbatteri ved klippefremspringet Pointe-du-Hoc. 225 Rangersoldater angreb fra søsiden og op ad klippen batteriet på D-dag; blot for at finde det tomt for sine kanoner. Læs mere herom ved at følge linket i menuen til venstre.

Vierville-sur-Mer

Efter Pointe-du-Hoc fører D514 den besøgende til Vierville-sur-Mer, hvor "Musee Omaha 6 juin 1944" ligger. Museet beretter naturligvis om den amerikanske landgang på Omaha Beach. Straks efter museet drejer man fra ad D517 som løber langs selve Omaha Beach, nærmere bestemt  Dog-sektoren, hvor 29. Division blev landsat. 

Ved Vierville-sur-Mer lå den vestligste af dalsænkningerne fra højdedragene og ned til stranden. Her ligger en bunker samt flere mindesmærke, bla. for 5th Ranger Battalion, 6th Engineer Special Brigade og 29. division med tilnavnet "Lets go".

Langs kystvejen mod St. Laurent får man et godt indtryk af den brede strand (ved lavvande), kystsikringsmuren og højdedragene, hvorfra de tyske soldater let kunne beskyde invasionsstyrken. Her findes også et mindesmærke for den første amerikanske gravplads i Normandiet. Hvor kystvejen ved St. Laurent drejer ind i landet igen, står et af de officielle mindesmærker fra Comité du Débarquement.

St. Laurent

Vi er nu i Easy-sektoren. Ud over det officielle mindesmærke, lå her tidligere også et mindesmærke for 6th Engineer Special Brigade. Betonfundamentet fandtes stadig i 2004. Følg den lille vej op ad skrænten bag den lille restaurant.

Vælg evt. at køre mod Le Ruquet eller fortsæt ad D514 og besøg evt. Omaha Beach Memorial Muesum, der ligger nogle få hundrede meter oppe ad vejen.

Le Ruquet

Inden turen går videre ind i landet ad D514, kan det være interessant at følge kystvejen frem mod Le Ruquet til Easy Red sektoren med udfaldsvejen Exit E1.

Bunkerkomplekset her hed WN65. Ved bunkeren findes en mindeplade for 2. division, der blev landsat 7. juni og for 467th AAA AW Bn (SP) - en selvkørende anti-luftskytsbataljon. Læs mere om sidstnævnte enhed og om hvordan enheden nedkæmpede bunkeren i linket til højre om Hyman Haas og Dale Estes.

Colleville-sur-Mer

Efter besøget ved St. Laurent og Le Ruquet går turen videre mod Colleville-sur-Mer. Kør videre ad D514 og drej af mod den amerikanske gravplads ved Colleville-sur-Mer, hvor mere end 9.300 soldater er begravet. I modsætning til de britiske gravpladser, hvor der er beplantet langs rækkerne af gravsten, står rækkerne af hvide kors her i skærende kontrast til den velplejede grønne plæne. Stilheden og følelsen af en klump i halsen glemmer man ikke med samme. Gravpladsen ligger på højdedraget over Easy sektoren på Omaha Beach

Efter besøget på gravpladsen kan man vælge at gå til venstre ned mod stranden nær det sted, hvor befæstningsanlæg WN62 tidligere lå. Rester af bunkers samt løbe- og skyttegrave kan stadigvæk ses i landskabet. I området findes et mindesmærke for 1. division, The "Big Red One" og et for 5th Engineer Special Brigade, de amerikanske ingeniørsoldater, der skulle bortsprænge forhindringer på strandbredden, og som havde en tabsprocent på over 50. Lidt usædvanligt findes her også et tysk mindesmærke for soldaterne i 726. Regiment/716. Division, der forsvarede denne del af Omaha Beach.

I 2007 åbnede der et nyt besøgscenter. Jeg har ikke selv haft mulighed for at besøge centeret, men en læser af sitet her beskriver det absolut som et besøg værd. Der er fokus på både det store perspektiv og de enkelte skæbner. Der er gratis adgang.

Normandy American Visitor Center

Fra USATODAY juni 2007.

 

 

Til sidetop

Forrige Op Næste

Se også...
Kampene på D-dag
Beretninger
Søløjtnant Dean Rockwell
Sergenterne Hyman Haas og Dale Estes

 

Startside Landgangen Seværdigheder Baggrundsstof Links & Litteratur Om webstedet
Webmaster