Startside Landgangen Seværdigheder Baggrundsstof Links & Litteratur Om webstedet
Op
Hillman
Billedgalleri

Utah i dag
Omaha i dag
Gold i dag
Juno i dag
Sword i dag
GB air i dag
Museer
Gravpladser
Turist

Sword Beach - i dag

En tur i Sword området kan fx tage sig således ud:

bulletLion-sur-Mer
bulletLa Breche d'Hermanville
bulletColleville-Montgomery-Plage
bulletHillman bunkerkompleks - Colleville-Montgomery
bulletQuistreham
bulletCaen

 

Lion-sur-Mer

Turen i Sword sektoren kan passende begynde i Lion-sur-Mer. På rute D514 ved rundkørslen lige vest for byen findes et mindesmærke for No 41 Royal Marine Commando, som landede tæt herpå. Her findes ligeledes en AVRE Petard kampvogn.

No 41 RM Commando havde her store problemer med det tyske støttepunkt Trout. 3 AVRE kampvogne, der støttede commandosoldaterne blev skudt i stykker af de tyske anti-tank kanoner. Commandosoldaterne måtte derfor opgive deres primære mål: at opnå kontakt med commandosoldaterne fra No 48 RM Commando, der selv var blevet stoppet af voldsom tysk modstand i byen Langrune-sur-Mer.

La Breche d'Hermanville

Fortsæt af rute D514 mod La Breche d'Hermanville, hvor de britiske tropper fra 3. infanteridivsion stormede netop her kysten i sektor QUEEN White og Red. Der findes i dag et par mindesmærker på stedet.

Colleville-Montgomery-Plage

Følg kystvejen D514 mod Colleville-Montgomery-Plage. Her findes en statue af General Montgomery (oplyst om aftenen) på torvet, og på vejen Avénue du No 4 Commando mod stranden findes yderligere 2 mindesmærker.

Der er et mindesmærke for den første britiske gravplads i Normandiet samt et mindesmærke (helt ude ved stranden) for No. 4 Commando. Samme sted findes en bunker, der tidligere har huset en tysk anti-tank kanon.

Colleville-Montgomery - Hillman

Følg vejen D60A mod byen Colleville-Montgomery. Fortsæt gennem byen mod syd og find vejen Rue du Suffolk Regiment. Her findes det delvist restaurerede Hillman bunkerkompleks, der voldte de fremrykkende englændere fra Suffolk Regiment alvorlige problemer. Hillman komplekset fungerede som kommandocentral for det tyske 736. regiment og her var ingen kanonstillinger. Disse lå placeret nogle kilometer nord for Hillman i Morris batteriet. Da Suffolk regimentet rykkede frem, overgav Morris batteriet sig hurtigt, mens Hillman holdt stand længe. På stedet er en mindeplade for menig J. R. Hunter, der alene angreb en af bunkerne og derved banede vejen for det angreb, der endeligt nedkæmpede Hillman. Der er offentlig adgang på tirsdage i sommerhalvåret. Se mere på http://www.amis-du-suffolk-rgt.com/en

Quistreham

Kør tilbage til Colleville-Montgomery-Plage og følg igen D514 mod Quistreham.

Commandosoldaterne fra No. 4 Commando  rykkede efter landgang mod havnebyen Quistreham, der blev genstand for hårde kampe. Inde i byen havde tyskerne ombygget et casino til en befæstet bunker. Det blev de franske commandosoldater under kommando af No. 4 Commando, der nedkæmpede denne bunker, og i dag hædres deres indsats med et museum på stedet, No. 4 Commando Museum. Museet kræver franskkundskaber, da der kun er få engelske tekster. I klitterne nær museet findes et mindesmærke for de franske commandosoldater og deres leder Phillipe Keiffer. Mindesmærket er fra 1984, er af stål og har form som en flamme.

I Quistreham findes også den imponerende 17 meter høje tyske ildledercentral, som i dag huser The Atlantic Wall Museum. Ildledercentralen er en særegen og mastodontisk bygning i 5 etager med opholdsrum, stabsrum, signalrum og lazaret. Øverst en platform med målsøgningsudstyr - og en fantastisk udsigt. Da de engelske styrker angreb byen, smækkede tyskerne ståldøren i. Først efter 3 dage med flere forsøg på at indtage bunkeren, lykkedes det Løjtnant Bob Orrell, 91. Field Company, at nå frem til døren og sprænge den. 50 tyskere overgave sig herefter. Orrell modtog the Military Cross for sin indsats.

Caen

I Caen ligger det imponerende museum Le Memorial, der fortæller historien om krig og fred i det 20. århundrede. Det er svært at give en rutebeskrivelse, men på ringvejen rundt om Caen er der skilte.

Museet er bygget oven på den underjordiske kommandopost for General Richter, chef for den tyske 716. division. Museet er imponerende, og et par timer må der mindst afsættes til et besøg her.

Til sidetop

Forrige Op Næste

Se også...
Kampene på D-dag

 

Startside Landgangen Seværdigheder Baggrundsstof Links & Litteratur Om webstedet
Webmaster