Startside Landgangen Seværdigheder Baggrundsstof Links & Litteratur Om webstedet
Op
Brecourt Manor
Azeville
St. Marcouf
Billedgalleri

Utah i dag
Omaha i dag
Gold i dag
Juno i dag
Sword i dag
GB air i dag
Museer
Gravpladser
Turist

Utah Beach - i dag

- Inklusiv de amerikanske luftlandsætninger

En rundtur vil her give mulighed for at besøge en række hovedattraktioner i området. Ruten man kan følge ser således ud:

bulletSt. Mére-Église
bulletAzeville
bulletSt. Marcouf (Crisbecq)
bulletQuinéville
bulletLes Dunes-de-Varreville
bulletUtah Beach
bulletBrecourt Manor
bulletCarentan

St. Mère-Église

I byen St. Mére-Église på Place du 6 juin ligger The Airborne Troops Museum. Bygningen er en cirkulær konstruktion med et tag formet som en faldskærm. Indenfor fortælles historien om de  amerikanske luftbårne enheders kamp i Normandiet. Der er udstillet et svævefly af typen Waco CG4A og en gennemrestaureret Dakota C-47.

På Place du 6 juin, byens torv der dannede ramme om højdramatiske begivenheder natten til D-dag, ligger byens kirke. Til minde om John Steel, hvis faldskærm satte sig fast på kirkens spir, er der i dag hængt en faldskærm og dukke op i spiret.

På torvet findes også et mindesmærke og en kilometersten, der markerer, at The Liberty Highway løber gennem byen.

Jeg modtog en interessant mail fra en læser, som gjorde opmærksom på en lille Café ved siden af museet. Her er der (i hvert fald i sommeren 2007) udstillet og indrammet halefinnen fra en C-47, hvor en del veteraner har sat deres underskrift. En af dem er blevet ret kendt - det er Guarnere fra E kompagniet i 506th Parachute Infantry Regiment - en af de mange mænd vi stiftede bekendtskab med i bogen og TV-serien af samme navn: "Kammerater i krig".

Lidt uden for byen på D15, hvor vejen krydser floden Merderet, ligger et mindesmærke, "Iron Mike", til minde om de amerikanske faldskærmssoldater og de bitre kampe, der udspillede sig her ved floden Merderet. "Iron Mike" er en bronzefigur forestillende en faldskærmssoldat. De amerikanske enheder erobrede overgangen natten til D-dag, men måtte opgive den igen på grund voldsomme tyske angreb. Først på D-dag +3 generobrede amerikanerne overgangen med støtte fra både kampvogne og artilleri. Chefen for den 82. luftbårne division, generalmajor Ridgway, havde ry for at lede sin enhed helt fremme, hvor de vigtige kampe fandt sted. Derfor var han også nær Merderet under de bitre kampe her. Et markeret skyttehul i vejsiden tæt på "Iron Mike" skulle efter sigende være det skyttehul, hvorfra Ridgway kommanderede sine tropper.

Azeville kystbatteri

Nær den lille by Azeville havde tyskerne bygget et større kystbatteri. Batteriet holdt stand helt frem til den 9. juni før garnisonen overgav sig. Der er et lille museum og inkluderet i prisen er en rundtur i de underjordiske anlæg. Absolut et besøg værd. Læs mere Azeville batteriet ved at følge linket til venstre.

En læser af sitet her har oplyst, at det er muligt at få udleveret en "elektronisk guide", man kan have med rundt på stedet. Der fortælles om batteriets opbygning, historie og om kampene omkring batteriet.

St. Marcouf (Crisbecq)

Nær byen St. Marcouf ved Crisbecq lå endnu et tysk kystbatteri. Trods bombardementer fra søen og infanteriangreb holdt batteriet stand. Den 7. juni sænkede batteriet en amerikansk destroyer, og først den 11. juni, med kun en kanon tilbage, forlod den sårede batterichef løjtnant Walther Ohmsen stillingen med sit mandskab. Løjtnanten blev dekoreret af Hitler for sin indsats.

Tidligere lå resterne af det sønderskudte batteri godt gemt på en mark bag høje træer og buske. I dag er stedet yderligere udgravet og et egentligt museum er kommet til. Læs mere St. Marcouf batteriet ved at følge linket til venstre.

Quinéville

Efter Crisbecq kan man gøre turen til byen Quinéville, hvor The Museum of Liberty er beliggende. Museet fortæller og fransk dagligliv under besættelsen og kommer også ind den problemfyldte historie om Vichy-regeringen. Under mit besøg i sommeren 2000 måtte jeg desværre konstatere, at de forklarende tekstskilte kun var på fransk. Forhåbentligt er det lavet om.

Les Dunes de Varreville

Fra Quinéville kan man følge kystvejen D421 mod Utah Beach. Undervejs passerer man Les Dunes de Varreville, hvor General Leclerc i spidsen for 2. Franske Division gik i land i august 1944. Et mindesmærke markerer begivenheden. I området findes en del bunkers.

Utah Beach

Helt ude ved stranden ved La Madeleine ligger The Utah Beach Landing Museum, hvor historien om 4. divisions landgang fortælles. Hvor museet ligger idag, lå på D-dag det tyske forsvarsanlæg W5.

I området findes en række mindesmærker for de amerikanske enheder, der deltog i landgangen.

Mange veje i området har efter krigen fået navn efter faldne amerikanske soldater.

Nær museet findes kilometerstenen "00", der markerer begyndelsen på The Liberty Highway, der løber helt til Bastogne i Belgien.

Vejen D913 fra La Madeleine til St.-Marie-du-Mont var Exitroad no. 2 - digevej nr. 2 - gennem det oversvømmede området bag Utah Beach. Selv i dag fornemmer man karakteren af det sumpede terræn.

På vejen mod St.-Marie-du-Mont møder man et et mindesmærke for de mere end 800 danske søfolk, der deltog i Operation Overlord.

Brecourt Manor

Inden man kommer til St.-Marie-du-Mont kan man evt. dreje til højre ad D14 og kort efter dreje til venstre mod Brecourt. Efter nogen tid kommer man til ejendommen Brecourt Manor. Det var her Løjtnant Winters og en håndfuld mænd fra E-kompagniet, 506. faldskærmsregiment, 101. luftbårne division ødelagde et tysk kanonbatteri, der var i stand til at beskyde tropperne på vej fra Utah Beach. Læs mere om begivenhederne ved at følge linket til venstre.

Carentan

I Carentan ligger et nyt museum: The Carentan Historical Center, hvor man blandt andet kan opleve historien om "Dead Man's Corner".

Til sidetop

Op Næste

Se også...
Kampene på D-dag
Beretninger
Løjtnant Arthur Jahnke
Kaptajn George Mabry

Startside Landgangen Seværdigheder Baggrundsstof Links & Litteratur Om webstedet
Webmaster