Startside Landgangen Seværdigheder Baggrundsstof Links & Litteratur Om webstedet
Op

Utah i dag
Omaha i dag
Gold i dag
Juno i dag
Sword i dag
GB air i dag
Museer
Gravpladser
Turist

Krigsgravpladser i Normandiet

Der findes mange gravpladser for faldne soldater under slaget om Normandiet. Forskelle i nationale traditioner samt sejrherrernes bestemmelser om udformning og placering af gravpladser for tyske faldne sætter sit markante præg på de forskellige gravpladser.

England har en lang tradition for at begrave deres faldne på eller nær selve kamppladsen. Det har sat sig spor i det normanniske landskab, hvor forholdsvis små engelske gravpladser er udlagt mange steder. På den mindste gravplads, Jerusalem War Cemetery ved Chouain, er kun begravet 40 faldne. 

USA har efter ønske fra pårørende i mange tilfælde hjemført deres faldne til begravelse hjemme. De, som ikke er hjemført, er samlet på to meget store gravpladser. Den ene er placeret i terrænet bag Omaha Beach nær byen Colleville-sur-Mer.

De tyske faldne er ofte begravet, hvor de faldt. Der er fx mange tyske gravsteder på de britiske gravpladser i Bayeux og Ranville. Derudover er de tyske faldne samlet på større gravpladser, hvoraf gravpladsen ved La Cambe er den eneste tæt på invasionskysten.

Fælles for alle gravpladser er, at de holdes pænt og dermed fremstår som et værdig hvilested for de faldne. Udover at pårørende har mulighed for at besøge deres mistede familiemedlem, fungerer gravpladserne samtidig som mindelunde.

Er man i området, bør man tage sig tid til at besøge en eller flere gravpladser. Det er en speciel, bevægende og på sin egen måde en mindeværdig oplevelse.

Brug kortet til at finde oplysninger om gravpladserne eller løb listen nedenfor igennem. Listen over gravpladser er inddelt efter sektor; den er ikke en komplet, men dækker hovedparten af gravpladserne indenfor invasionsområdet.

 

Sword

Til toppen

 

Juno

Til toppen

 

Gold

Til toppen

 

Til toppen

 

Omaha

Til toppen

 

Til toppen

 

Utah

Til toppen

 

Forrige Op Næste

Startside Landgangen Seværdigheder Baggrundsstof Links & Litteratur Om webstedet
Webmaster