Begrebet: D-dag

En forkortelse anvendt af militære planlæggere

"Operation Overlord" var kodeordet for invasionen i Normandiet. Alligevel forbinder mange betegnelsen D-dag med invasionen - for ikke at sige, at betegnelsen opfattes som synonymt med invasionen. Det er der som sådan intet galt med, blot man ikke forledes til at tro, at betegnelsen D-dag var et kodeord. For "D-dag", eller "D-Day" var og er blot en forkortelse.

I militæret anvendes i stort omfang forkortelser, og D-dag er således blot en betegnelse for dagen, hvor en operation iværksættes. D-1 angiver dagen før, mens D+5 angiver fem dage efter iværksættelse etc. Således kan de militære ledere planlægge forløbet af en operation uden præcist at kende eller angive en dato for iværksættelse.

Tilsvarende anvendes ofte betegnelse klokken H, "H-Hour", som angivelse for det nærmere tidspunkt på fx D+2 for iværksættelse af en operation. H-15 angiver på den måde 15 minutter før iværksættelse.

Første gang forkortelserne "D-Day" og "H-hour" er set anvendt er i en operationsbefaling for den første amerikanske arme i september 1918 under første verdenskrig.

Landgangen på Sword Beach skulle således påbegyndes D-dag kl. H. Kl. H-7 skulle de amifibiske DD Sherman kampvogne ramme stranden for at kunne yde infanteriet beskyttelse. Første bølge af infanteri skulle landsættes kl. H sammen med AVRE kampvogne. Kl. H+20 skulle anden bølge af infanteri landsættes.

Mere infoGenerelt om Operation Overlord og D-dag

“This operation is not being planned with any alternatives. This operation is planned as a victory, and that’s the way it’s going to be. We’re going down there, and we’re throwing everything we have into it, and we’re going to make it a success.”

— General Dwight D. Eisenhower