Links & Litteratur om D-dag

Henvisninger til websites og bøger om invasionen i Normandiet og D-dag

Internettet er et overflødighedshorn af websites om 2. Verdenskrig. Der er næppe det hjørne af krigen, som ikke er taget under behandling et eller andet sted på nettet. Og Operation Overlord og D-dag er nok et af de emner, som fylder rigtig meget.

Tilsvarende er der skrevet stakkevis af bøger om emnet - herunder en hel del guide bøger.

På den første eller øverste del af denne side har samlet links til større websites om Operation Overlord og D-dag samt websites om 2. Verdenskrig og andre militære emner generelt. Hertil kommer links til websites om turisme i Normandiet. Endelig har listet nogle gode bøger og guidebøger.

Længere nede på siden - se også menuen til højre - er samlet alle henvisninger til et emne fra de enkelte undersider på sitet.

Film: "Den længste dag" og "Saving Private Ryan"

Selvom "Den længste dag" er en ældre film fra 1962, mener jeg, at den fortsat "holder" som en god introduktion til begivenhederne på D-dag. I filmen stifter seeren også bekendtskab med de overvejelser, som beslutningstagerne på begge sider gjorde sig i dagene op til D-dag. Filmen er i sort-hvid og skuespilleren er castet til at tale deres respektive sprog.

Der er historiske unøjagtigheder, javel, men overordnet ødelægger det ikke helhedsindtrykket.

Jeg har samlet et par links om filmen, hvis du ønsker at se nærmere på denne ikoniske film.

Fra Wikipedia: The Longest Day (film) –

YouTube: The Longest Day: 75 Things You Don’t Need to Know

DailyHistory.org: How historically accurate is the movie The Longest Day?

Filmen "Saving private Ryan" blev især kendt for indledningsscenen på ca. 30 minutter, der på nært hold viser landgangen på et afsnit af Omaha Beach. Scenen blev af veteraner beskrevet som noget det tætteste, man kunne komme på virkelighedens begivenheder. Resten af filmen handler så om noget helt andet.

Det er en helt igennem spændende, men meget barsk film - ikke kun i den indledende scene, men også videre gennem filmen.

2. Verdenskrig, Overlord, D-dag, turist i Normandiet


Bøger og links mv.

Operation Overlord og D-dag

Film om D-dag og Operation Overlord

Turist i Normandiet

Andre emner fra 2. Verdenskrig

Anden litteratur


“Tro mig, Lang – de første 24 timer af invasionen bliver afgørende… Tysklands skæbne afhænger af, hvordan de forløber… både for de allierede og for Tyskland bliver det den længste dag.”

— Feltmarskal Erwin Rommel til sin adjudant, 22. april 1944., Fra Cornelius Ryan, ‘Den længste dag’


Læs mere om angrebet ved Brecourt Manor


Generelt om Operation Overlord og D-dag

“Tro mig, Lang – de første 24 timer af invasionen bliver afgørende… Tysklands skæbne afhænger af, hvordan de forløber… både for de allierede og for Tyskland bliver det den længste dag.”

— Feltmarskal Erwin Rommel til sin adjudant, 22. april 1944., Fra Cornelius Ryan, ‘Den længste dag’