Links & Litteratur om D-dag

Film, podcast, Youtube, websites og bøger om invasionen i Normandiet og D-dag

Internettet er et overflødighedshorn af websites om 2. Verdenskrig - og her kan du finde links til nogle af de bedre. For der er næppe det hjørne af krigen, som ikke er taget under behandling et eller andet sted på nettet. Og Operation Overlord og D-dag er nok et af de emner, som fylder rigtig meget.

Tilsvarende er der skrevet stakkevis af bøger om emnet - herunder en hel del guide bøger.

Sidst på siden har jeg i fire afsnit samlet de mange links fra overalt på dette website. Brug menuen eller start her.

Først er der en samling links til større websites om Operation Overlord og D-dag samt websites om 2. Verdenskrig og andre militære emner generelt. Hertil kommer links til websites om turisme i Normandiet. Endelig har listet nogle gode bøger og guidebøger.

Dernæst finder du links fra de forskellige D-dag sektorer og efterfølgende links til det, jeg har valgt at kalde for udvalgte lokaliteter.

Og endelig links fra afsnittet med baggrundsfortællinger.

Film: "Den længste dag" og "Saving Private Ryan"

Selvom "Den længste dag" er en ældre film fra 1962, mener jeg, at den fortsat "holder" som en god introduktion til begivenhederne på D-dag. I filmen stifter seeren også bekendtskab med de overvejelser, som beslutningstagerne på begge sider gjorde sig i dagene op til D-dag. Filmen er i sort-hvid og skuespilleren er castet til at tale deres respektive sprog.

Der er historiske unøjagtigheder, javel, men overordnet ødelægger det ikke helhedsindtrykket.

Jeg har samlet et par links om filmen, hvis du ønsker at se nærmere på denne ikoniske film.

Fra Wikipedia: The Longest Day (film) –

YouTube: The Longest Day: 75 Things You Don’t Need to Know

DailyHistory.org: How historically accurate is the movie The Longest Day?

Filmen "Saving private Ryan" blev især kendt for indledningsscenen på ca. 30 minutter, der på nært hold viser landgangen på et afsnit af Omaha Beach. Scenen blev af veteraner beskrevet som noget det tætteste, man kunne komme på virkelighedens begivenheder. Resten af filmen handler så om noget helt andet.

Det er en helt igennem spændende, men meget barsk film - ikke kun i den indledende scene, men også videre gennem filmen.

Podcast om 2. Verdenskrig og Besættelsen

Jeg vil gerne her rette opmærksomheden på to danske podcasts, der behandler emner om 2. Verdenskrig og den tyske besættelse af Danmark.

Historiebunkeren

Historiker Jakob Sørensen, der er forfatter til bogen "D-dag", har en livslang interesse for 2. Verdenskrig, D-dag og Besættelsen og er manden bag podcasten "Historiebunkeren". I skrivende stund har han gennem mere end 40 afsnit taget emner op omhandlende bla. D-dag, men også andre interessante historier fra besættelsestiden og fra krigens gang i Europa fra 1939-45.

Jakob maler ikke udpræget med den brede pensel i Historiebunkeren, men nørder gerne med begejstring igennem detaljer om det emne, han tager op. Og det er vi jo alligevel nok en del, der sætter pris på.

Du finder podcasten Historiebunkeren på:

Hitlers Æselører

Den anden podcast er "Hitlers Æselører" af radiovært og politisk kommentator Jarl Cordua. Podcasten behandler ligeledes emner fra 2. Verdenskrig og besættelsen og tager normalt sit udgangspunkt i en (nyere) bog om emnet. Med sig i studiet til en samtale har Jarl Cordua ofte forfatteren selv; ellers har han en anden ekspert i emnet med sig. Jakob Søren har fx været gæst i programmet om D-dag.

Du finder Hitlers Æselører her:

 

D-dag på Youtube

De to følgende Youtube kanaler behandler i mange af deres videoer emner om 2. Verdenskrig, herunder D-dag og Operation Overlord.

Mark Felton

Mark Felton er en anerkendt engelsk historiker, som på sin Youtube kanal Mark Felton Productions tager fat på at fortælle om mindre kendte sidehistorier, men ikke desto mindre virkelig spændende historier, fra 2. Verdenskrig. Hans videoer var typisk 10 minutter plus/minus.

En af playlisterne omhandler Normandiet 1944: Battle of Normandy 1944 (Mark Felton)

Mark Felton har også kanalen War Stories with MarkFelton, hvor han fortæller historier i et noget længere format.

The History Undergrond

The History Underground er en amerikansk Youtube kanal, der bla. samarbejder med The Gettysburg Museum of History. Du finder deres kanal her: The History Underground

De har en hel playliste på 31 videoer dedikeret til Normandiet 1944, hvor de besøger mange spændende lokationer og fortæller om begivenhederne netop der. Du finder playlisten her: Normandy 1944 (A Series on the D-Day Invasion)

 

2. Verdenskrig, Overlord, D-dag, turist i Normandiet


Bøger og links mv.

Operation Overlord og D-dag

Film om D-dag og Operation Overlord

Turist i Normandiet

Andre emner fra 2. Verdenskrig

Anden litteratur


“Plans are of little importance, but planning is essential”

— Premierminister Winston Churchill


Læs mere om angrebet ved Brecourt Manor


Generelt om Operation Overlord og D-dag

“Plans are of little importance, but planning is essential”

— Premierminister Winston Churchill