Seværdigheder ved engelske luftlandsætninger

6. britiske luftbårne divisions operationsområde i dag

En tur i området for de britiske luftbårne enheders operationer kan fx tage sig således ud:

Seværdigheder i området for de britiske luftlandsætninger

Click to open a larger map

Pegasus Bridge

Et godt sted at starte sit besøg er ved broen over Caen-kanalen, i dag kaldet Pegasus Bridge efter divisionsmærket for 6. britiske luftbårne division, med den berømte café Gondreé, der blev det første befriede franske hus, og som gennem alle årene har været midtpunkt og mødested for veteranerne fra Major Howards styrke.

Nær broen - på den modsatte side af caféen - er der mindeplader samt 3 store sten, der markerer de tre steder, hvor svæveflyene landede. Der er også en buste af Major Howard.

Avenue Major John Howard
Avenue Major John Howard - Vejen hvor The Airborne Trops Museum ligger

Gå en tur i området og besøg evt. det nye The Airborne Trops Museum kun 100 meter fra broen. Her fortælles ikke kun om Howards angreb på Pegasus Bridge, men om hele 6. luftbårne divisions indsats.

Den oprindelige bro er i nedtaget og erstattet med en ny bro. Den gamle bro ligger nu i haven bag museet, hvor også en replica af et svævefly er udstillet.

Ved broen over floden Orne, den såkaldte Horsa Bridge nogle få hundrede meter fra Pegasus Bridge, er også opstillet en mindesten for dens erobring af anden halvdel af Howards styrke.

Læs mere om angrebet på Pegasus Bridge ved at følge linket til højre.

Pegasus Bridge og Café Gondrée i baggrunden
Pegasus Bridge og Café Gondrée i baggrunden
Buste af Major John Howard - stenen i baggrunden markerer stedet, hvor Glider nr. 1 landede
Buste af Major John Howard - stenen i baggrunden markerer stedet, hvor Glider nr. 1 landede

Ranville

Kør videre mod Ranville, der som en af de første byer blev befriet på D-dag, og som skulle huse hovedkvarteret for 6. britiske luftbårne division. Aflæg også et besøg på den britiske kirkegård i Ranville for faldne soldater fra de luftbårne enheder.

Løjtnant Den Brotheridge's gravsten på den civile kirkegård i Ranville

På den civile kirkegård lige ved siden af ligger også nogle faldskærmssoldater begravet. Blandt andet Løjtnant Den Brotheridge, der efter alt at dømme var den første allierede soldat, der mistede livet på D-dag under angrebet hen over Pegasus Bridge. Du finder hans gravplads samt en mindeplade langs den ydre kirkegårdsmur.

Amfreville

Forsæt nordpå ad D223 mod Amfreville. Drej ind mod Amfreville ad D37B og fortsæt ind i byen.

Faldskærmssoldater (med hjelm) og Commandosoldater (med baret) i Amfreville - sandsynligvis kirken i baggrunden))
Faldskærmssoldater (med hjelm) og Commandosoldater (med baret) i Amfreville - sandsynligvis kirken i baggrunden))

Langs vejen øst og syd for kirken findes mindesmærker for No 3 Commando, No 6 Commando og 1st Special Service Brigade. Commandosoldaterne kæmpede her hårde kampe om kontrollen med byen i dagene efter 6. juni 1944.

Merville batteriet

Følg D37B mod nord ud af Amfreville, drej ind på D514 og drej lidt senere af mod den lille by Franceville-Merville for at besøge Merville kystbatteri.

Til minde om 9. bataljon fra 3. luftbårne brigade
Til minde om 9. bataljon fra 3. luftbårne brigade

Oberstløjtnant Otway's 9. bataljon fra 3. luftbårne brigade var udset til at nedkæmpe Merville batteriet inden landgangen på Sword Beach begyndte. 600 mand skulle have været en del af styrken, men det var kun lykkedes for Otway at samle 150 mand til opgaven.

Indenfor i The Merville Battery Museum fortælles batteriets historie og bataljonens heroiske angreb dokumenteres. Museet er indrettet i en af de tidligere bunkere.

Det er muligt at gå rundt i området og se på, hvad der er tilbage af kanonstillinger og bunkers.

Læs mere om Merville batteriet ved at følge linket i teksten eller linket til højre.

Afstikker: Troan

En afstikker

Hvis man har mod på det, kan man tage en afstikker fra Ranville mod den mindre by Troan, der ligger ved floden Dives sydøst for Ranville. Følg rute D37C til D37 og kør ind i Troan. I centrum drejes af ad rute D675. Vejen leder ud af byen af en stejl bakke ned mod broen over floden Dives, hvor det under kaotiske forhold lykkedes Major Roseveare at sprænge broen i stykker.

Mindesten for Major Roseveare ved Troan broen over Dives
Mindesten for Major Roseveare ved Troan broen over Dives

En mindesten er sat op på stedet. Læs mere om Major Roseveare's bedrift ved at følge linket i teksten eller i menuen til højre.

Mere infoGenerelt om Operation Overlord og D-dag

“Tro mig, Lang – de første 24 timer af invasionen bliver afgørende… Tysklands skæbne afhænger af, hvordan de forløber… både for de allierede og for Tyskland bliver det den længste dag.”

— Feltmarskal Erwin Rommel, – til sin adjudant, 22. april 1944