Seværdigheder nær Utah Beach

Utah Beach i dag

En tur i Utah området kan fx tage sig således ud:

Seværdigheder Utah Beach

Click to open a larger map

Klik på kortet for detaljeret interaktivt kort

Rutevejledning - seværdigheder Utah Beach

St. Mère-Église

I byen St. Mére-Église på Place du 6 juin ligger The Airborne Troops Museum. Bygningen er en cirkulær konstruktion med et tag formet som en faldskærm. Indenfor fortælles historien om de amerikanske luftbårne enheders kamp i Normandiet. Der er udstillet et svævefly af typen Waco CG4A og en gennemrestaureret Dakota C-47.

St. Mère-Église - Faldskærmssoldat (dukke) på Kirketårnet. Forestiller John Steel.
St. Mère-Église - Faldskærmssoldat (dukke) på Kirketårnet. Forestiller John Steel.

På Place du 6 juin, byens torv der dannede ramme om højdramatiske begivenheder natten til D-dag, ligger byens kirke. Til minde om John Steel, hvis faldskærm satte sig fast på kirkens spir, er der i dag hængt en faldskærm og dukke op i spiret.

På torvet findes et par mindesmærker og lidt længere oppe af vejen D974 finde kilometersten 00, der markerer, at The Liberty Highway starter her i byen (se mere nedenfor).

Jeg modtog en interessant mail fra en læser, som gjorde opmærksom på en lille Café ved siden af museet. Her er der (i hvert fald i sommeren 2007) udstillet og indrammet halefinnen fra en C-47, hvor en del veteraner har sat deres underskrift. En af dem er blevet ret kendt - det er Guarnere fra E kompagniet i 506th Parachute Infantry Regiment - en af de mange mænd vi stiftede bekendtskab med i bogen og TV-serien af samme navn: "Kammerater i krig".

 

Afstikker: Floden Merderet

En afstikker

Lidt uden for byen på D15, hvor vejen krydser floden Merderet, ligger et mindesmærke, "Iron Mike", til minde om de amerikanske faldskærmssoldater og de bitre kampe, der udspillede sig her ved floden Merderet. "Iron Mike" er en bronzefigur forestillende en faldskærmssoldat.

General Gavins formodede skyttehul, hvorfra han kommanderede sine tropper - D15 ved floden Merderet
General Gavins formodede skyttehul, hvorfra han kommanderede sine tropper - D15 ved floden Merderet

De amerikanske enheder erobrede overgangen natten til D-dag, men måtte opgive den igen på grund voldsomme tyske angreb. Først på D-dag +3 generobrede amerikanerne overgangen med støtte fra både kampvogne og artilleri.

Chefen for den 82. luftbårne division, generalmajor Ridgway, havde ry for at lede sin enhed helt fremme, hvor de vigtige kampe fandt sted. Derfor var han også nær Merderet under de bitre kampe her. Et markeret skyttehul i vejsiden tæt på "Iron Mike" skulle efter sigende være det skyttehul, hvorfra Ridgway kommanderede sine tropper.

Azeville kystbatteri

Nær den lille by Azeville havde tyskerne bygget et større kystbatteri. Batteriet holdt stand helt frem til den 9. juni før garnisonen overgav sig. Der er et lille museum og inkluderet i prisen er en rundtur i de underjordiske anlæg. Absolut et besøg værd. Læs mere Azeville batteriet ved at følge linket til venstre.

En læser af sitet her har oplyst, at det er muligt at få udleveret en "elektronisk guide", man kan have med rundt på stedet. Der fortælles om batteriets opbygning, historie og om kampene omkring batteriet.

St. Marcouf (Crisbecq) kystbatteri

Nær byen St. Marcouf ved Crisbecq lå endnu et tysk kystbatteri. Trods bombardementer fra søen og infanteriangreb holdt batteriet stand. Den 7. juni sænkede batteriet en amerikansk destroyer, og først den 11. juni, med kun en kanon tilbage, forlod den sårede batterichef løjtnant Walther Ohmsen stillingen med sit mandskab. Løjtnanten blev dekoreret af Hitler for sin indsats.

Tidligere lå resterne af det sønderskudte batteri godt gemt på en privat mark bag høje træer og buske på den ene side af vejen. På den anden side af vejen var der fri adgang til batteriets kommandobunker. I dag er stedet yderligere udgravet, og der ligger nu to museer - et på hver side af vejen. Lidt pudsigt. Læs mere St. Marcouf batteriet ved at følge linket til venstre.

St. Marcouf (Crisbecq) - kystbatteri - Ødelagt kanonstilling
St. Marcouf (Crisbecq) - kystbatteri - Ødelagt kanonstilling
Azeville kystbatteri - Museum med adgang til de underjordiske anlæg
Azeville kystbatteri - Museum med adgang til de underjordiske anlæg

Quinéville

Efter Crisbecq kan man gøre turen til byen Quinéville, hvor du kan finde World War II Museum. Tidligere lå samme sted The Museum of Liberty med fokus på fransk dagligliv under besættelsen herunder den problemfyldte historie om Vichy-regeringen. World War II Museum tager stafetten op, men fokus er nu ikke længere alene på fransk hverdagsliv, men er udvidet til også at omfatte egentlige militære emner.

Les Dunes de Varreville

Fra Quinéville kan man følge kystvejen D421 mod Utah Beach. Undervejs passerer man Les Dunes de Varreville, hvor General Leclerc i spidsen for 2. Franske Division gik i land i august 1944. Et mindesmærke markerer begivenheden. I området findes en del bunkers.

Utach Beach

Utah Beach vejskilt
Helt ude ved stranden ved La Madeleine ligger The Utah Beach Landing Museum, hvor historien om 4. divisions landgang fortælles. Hvor museet ligger i dag, lå på D-dag det tyske forsvarsanlæg WN5.

Liberty Highway
”Liberty Highway” er en rute, der markerer de allieredes styrkers fremrykning fra D-dag i juni 1944 og frem til Bastogne i Belgien. Ruten starter i hhv. Sainte-Mère-Église og ved Utah Beach, og bevæger sig derefter over det nordlige Frankrig for at ende i Bastogne. For hver af de 1.146 kilometer er der en kilometersten. Den første ligger uden for rådhuset i Sainte-Mère-Église; en tilsvarende kilometersten 00 findes nær Utah Beach. “Liberty Highway” blev officielt åbnet den 17. september 1947. https://military.wikia.org/wiki/Liberty_Road_(France)

I området findes en række mindesmærker for de amerikanske enheder, der deltog i landgangen, og mange af vejene i området har efter krigen fået navn efter faldne amerikanske soldater.

Nær museet findes kilometerstenen "00", der markerer begyndelsen på The Liberty Highway, der løber helt til Bastogne i Belgien.

Vejen D913 fra La Madeleine til St.-Marie-du-Mont var Exitroad no. 2 - digevej nr. 2 - gennem det oversvømmede området bag Utah Beach. Selv i dag fornemmer man karakteren af det sumpede terræn.

På vejen mod St.-Marie-du-Mont møder man et et mindesmærke for de mere end 800 danske søfolk, der deltog i Operation Overlord.

Landing Museum Utah Beach
Landing Museum Utah Beach
Liberty Highway Kilometersten 00 ved Utah Beach
Liberty Highway Kilometersten 00 ved Utah Beach
Mindesmærke over danske søfolks deltagelse i Operation Overlord - Nær Utah Beach
Mindesmærke over danske søfolks deltagelse i Operation Overlord - Nær Utah Beach

Brecourt Manor

Marken overfor Brecourt Manor - De tyske kanoner stod i stilling langs det levende hegn til venstre
Marken overfor Brecourt Manor - De tyske kanoner stod i stilling langs det levende hegn til venstre

Inden man kommer til St.-Marie-du-Mont kan man evt. dreje til højre ad D14 og kort efter dreje til venstre mod Brecourt. Efter nogen tid kommer man til ejendommen Brecourt Manor på venstre hånd.

Det var her på marken, der ligger lige overfor stedets bygninger, at Løjtnant Winters og en håndfuld mænd fra E-kompagniet, 506. faldskærmsregiment, 101. luftbårne division ødelagde et tysk kanonbatteri, der var i stand til at beskyde tropperne på vej fra Utah Beach. Læs mere om Winthers angreb ved Brecourt Manor ved at følge linket til venstre.

Dead Man's Corner

På vejen mod Carentan kan man besøge museet D-Day Experience, der ligger ved det såkaldte Dead Man's Corner (historien om begivenhederne der genfortælles på museet).

Følg Rute N13 md Carentan og drej af mod D913.

Hvis turen går videre gennem Carentan, kan man overveje et stop ved mindesmærket for den amerikanske 101. luftbårne division nær hjørnet af Voie de la Liberté og Avenue de la Gare.

Mere infoGenerelt om Operation Overlord og D-dag

“Every soldier must know, before he goes into battle, how the little battle he is to fight fits into the larger picture, and how the success of his fighting will influence the battle as a whole.”

— Feltmarskal Bernard Law Montgomery
Var der en 6. D-dag strand?Se og lyt til Mark Feltons beretning om den 6. D-dag strand: BAND

Det er gået i glemmebogen, at de allierede planlagde og næsten udførte landgang på en 6. D-dag strand kaldet for BAND. Se og lyt til denne spændende historie.