Oplevelser og seværdigheder i Normandiet

The Normandy open air museum

Hvilke oplevelser langs invasionskysten i Normandiet kan man opsøge i dag? Hvilke spor har invasionen og slaget om Normandiet efterladt sig i området? Udover museer rummer "The Normandy open air museum" en lang række spændende lokaliteter, monumenter, mindesmærker og kirkegårde, hvor den besøgende kan få et indtryk af omfanget af de voldsomme begivenheder, der engang fandt sted netop der.

Eksempel på informationsstander. De er at finde alle steder i Normandiet.
Eksempel på informationsstander. De er at finde alle steder i Normandiet.

Følg Oplevelsesmenuen og se, hvad jeg har samlet sammen af informationer om interessante oplevelser, seværdigheder og museer i Normandiet relation til D-dag og Operation Overlord.

Jeg har ligeledes udfærdiget et kort over alle de museer, kirkegårde og særligt udvalgte lokaliteter, som der er omtalt på denne hjemmeside.

Klik på knappen herunder for at komme til kortet.

Besøg invasionskysten i Normandiet

St. Aubin-sur-Mer - Juno Beach
St. Aubin-sur-Mer - Juno Beach

Langs invasionskysten og de fem landgangsområder Sword, Juno, Gold, Omaha og Utah ligger en række spændende lokaliteter, museer og mindesmærker. Læs her om, hvordan en tur i de enkelte områder kan se ud og hvilke oplevelser, man kan opsøge.

Udvalgte lokaliteter i Normandiet

Velbevaret bunker med kanon ved Longues sur Mer
Velbevaret bunker med kanon ved Longues sur Mer

Der findes mange muligheder for spændende oplevelser i Normandiet omkring en række steder og områder, der hver i sær påkalder sig en særlig opmærksomhed, hvor man får mulighed for at krydse historiens spor og måske mærke historiens vingesus. Et af stederne er fx kystbatteriet ved Longues-sur-Mer.

Læs mere om disse steder her.

Museer om D-dag, Operation Overlord og kampene i Normandiet

Juno Beach Museum
Juno Beach Museum

Der findes en lang række museer og udstillinger om invasionen på D-dag og kampene i dagene der fulgte efter landgangen. De mindre museer fortæller ofte historien om kamphandlingerne i lokalområdet, mens de større og mere "officielle" museer beretter om D-dag og de efterfølgende kamphandlinger i et noget større perspektiv.

Ønsker man kun at besøge nogle få museer, kan det være en god ide at holde sig til de lidt større udstillinger, fx:

Er man typen, der holder af at besøge museer, måske alene fordi hvert museum har sin egen præsentation og vinkel på historien, kan en række af de mindre udstillinger ofte kan byde på et spændende besøg for den særligt interesserede.

En oversigt over de fleste museer finder du her:

Krigskirkegårde eller militære kirkegårde i Normandiet

Ryes War Cementary
Ryes War Cementary

Der findes mange militære gravpladser eller krigskirkegårde for faldne soldater under slaget om Normandiet. Forskelle i nationale traditioner samt sejrherrernes bestemmelser om udformning og placering af gravpladser for tyske faldne sætter sit markante præg på de forskellige gravpladser.

England har en lang tradition for at begrave deres faldne på eller nær selve kamppladsen. Det har sat sig spor i det normanniske landskab, hvor forholdsvis små engelske gravpladser er udlagt mange steder. På den mindste gravplads, Jerusalem War Cemetery ved Chouain, er kun begravet 40 faldne. Den største af de britiske militære kirkegårde finder du i Bayeux, Bayeux War Cemetery.

USA har efter ønske fra pårørende i mange tilfælde hjemført deres faldne til begravelse hjemme. De, som ikke er hjemført, er samlet på to meget store gravpladser. Den ene er placeret i terrænet bag Omaha Beach nær byen Colleville-sur-Mer, The Normandy American Cemetery and Memorial.

De tyske faldne er ofte begravet, hvor de faldt. Der er fx mange tyske gravsteder på de britiske gravpladser i Bayeux og Ranville. Derudover er de tyske faldne samlet på større kirkegårde, hvoraf kirkegården ved La Cambe er den eneste tæt på invasionskysten.

Fælles for alle de militære gravpladser er, at de holdes pænt og dermed fremstår som et værdig hvilested for de faldne. Udover at pårørende har mulighed for at besøge deres mistede familiemedlem, fungerer gravpladserne samtidig som mindelunde.

Er man i området, bør man tage sig tid til at besøge en eller flere af kirkegårdene for faldne soldater. Det er en speciel, bevægende og på sin egen måde en mindeværdig oplevelse.

Mere info


Generelt om Operation Overlord og D-dag

”Well, God damn it then, Rangers, lead the way!”

— Brigadegeneral Norman Cota, 29. Division, – Ordre til soldater fra 5. Rangerbataljon på Omaha.