Seværdigheder nær Omaha Beach

Omaha Beach i dag

En tur i Omaha området kan fx tage sig således ud:

Seværdigheder Omaha Beach

Click to open a larger map

Klik på kortet for detaljeret interaktivt kort

Rutevejledning - seværdigheder Omaha Beach

La Cambe

Den største af de tyske gravpladser ligger nær La Cambe ved hovedvej N13 midtvejs mellem Bayeux og Carentan. Mere end 21.000 tyske soldater ligger her begravet. I tilknytning til gravpladsen findes en mindepark samt en udstilling med knugende beretninger om enkelte af de mange begravede soldater.

La Cambe - Tysk krigskirkegård
La Cambe - Tysk krigskirkegård

Her ligger også det tyske kampvogns-"es" Michael Wittmann begravet. Wittman ledte den 13. juni 1944 et tysk bagholdsangreb mod fremrykkende britiske enheder fra 22. Panserede Brigade, 7. Panserede Division, også kaldet 'Ørkenrotterne'. Selvom Wittman's kampvognskompagni var oppe i mod en på papiret overlegen fjende, stoppede de på kort tid briternes fremrykning og påførte dem voldsomme tab. Mere end 30 britiske kampvogne samt et ukendt antal øvrige køretøjer blev ødelagt. Wittman selv skulle alene have stået for ødelæggelsen af mere end 12-15 britiske kampvogne. Selvom Wittman's mistede næsten alle sine kampvogne, lykkedes det ham og hans besætning at flygte. Han døde i kamp den 8. august.

På La Cambe ligger også SS-Sturmbannführer Adolf Dieckmann begravet. Det var ham, der iværksatte massakren på befolkningen i byen Oradour-sur-Glâne d. 10. juni 1944.

Maisy Batteriet

Det nyopdaget Maisy Batteri er nok et besøg værd; jeg har dog ikke selv set stedet.

Det mest interessante ved batteriet nok, at det først blev opdaget ca. 60 år efter krigen. Dets betydning for kamphandlingerne på Omaha Beach er dog genstand for en del diskussion. Godt nok var det imponerende af størrelse og kampkraft, men dets afstand til Omaha Beach var på kanten af dets effektive skudafstand.

Se mere på Maisy Batteri. Batteriet ligger på D514 mellem Grandcamp-Maisy og Isigny-sur-Mer.

Andre sites om batteriet: D-Day Overlord og historynet.com

Ranger Museet i Grandcamp-Maisy

Det lille, men meget interessante Ranger museum, er nu lukket.

Fra Grandcamp-Maisy til Vierville-sur-Mer er der en vandresti ("Sentier du Littoral") langs kysten forbi blandt andet Pointe-du-Hoc.

Pointe-du-Hoc

Følger du vejen ad D514 kommer du frem til det koparrede landskab med ruinerne af det tidligere kystbatteri ved klippefremspringet Pointe-du-Hoc.

Point du Hoc: Udsigten fra observationsbunkeren (07.1994).
Point du Hoc: Udsigten fra observationsbunkeren (07.1994)

225 Rangersoldater fra 2. Rangerbataljon havde på D-dag den - nogle ville nok kalde det en nærmest umulig - opgave at angribe kystbatteriet på Point-du-Hoc fra søsiden, klatre op ad klipperne og tilintetgøre batteriet på på toppen af klippefremspringet. Trods vanskeligheder, herunder en navigationsfejl på ind mod kysten, lykkedes de for rangersoldaterne at kommer over toppen - blot for at finde batteriet tomt for sine kanoner.

Læs mere om dette angreb ved at følge linket i teksten eller linket i menuen.

Stedt lå nærmest urørt hen frem til starten af 1960'erne, hvor scenen med angrebet på Pointe-du-Hoc i filmen "Den længste dag" blev indspillet netop her - https://www.strijdbewijs.nl/film/longeng1.htm. Hvis du vil mærke historiens vingesus, er dette et udmærket sted!

Vierville-sur-Mer

Omaha Beach - Vierville sur Mer - Exit D1

Efter Pointe-du-Hoc fører D514 den besøgende til Vierville-sur-Mer, hvor "Musee Omaha 6 juin 1944" ligger. Museet beretter naturligvis om den amerikanske landgang på Omaha Beach.

Straks efter museet drejer man fra ad D517 som løber langs selve Omaha Beach, nærmere bestemt Dog-sektoren, hvor 29. Division blev landsat.

Omaha Beach - Vierville sur Mer - Forsvarsstilling WN72 ved Exit D1
Omaha Beach - Vierville sur Mer - Forsvarsstilling WN72 ved Exit D1

Ved Vierville-sur-Mer lå den vestligste af dalsænkningerne fra højdedragene og ned til stranden - også kaldet Exit D1. Her befinder man sig på grænsen mellem sektorerne Charlie og Dog Green. Der ligger en bunker samt flere mindesmærke, bla. for 5th Ranger Battalion, 6th Engineer Special Brigade og 29. division med tilnavnet "Lets go".

Her finder du også langs D517 ned mod stranden en række sektioner fra en af de flydende veje - Whales - der forbandt de flydende moler med stranden i den kunstige havn Mulberry A ved Omaha. Havnen blev totalt ødelagt ved stormen omkring den 20. juni 1944.

Langs kystvejen mod St. Laurent får man et godt indtryk af den brede strand (ved lavvande), kystsikringsmuren og højdedragene, hvorfra de tyske soldater let kunne beskyde invasionsstyrken. Her findes også et mindesmærke for den første amerikanske gravplads i Normandiet. Hvor kystvejen ved St. Laurent drejer ind i landet igen, står et af de officielle mindesmærker fra Comité du Débarquement.

St. Laurent

Vi er nu på grænsen mellem strandafsnittene DOG red og EASY green. Rute D517 løber her op gennem dalsænkningen ved Les Moulins- kaldet Exit D3 - frem mod byen St. Laurent.

Ud over det officielle mindesmærke, lå her tidligere også et mindesmærke for 6th Engineer Special Brigade. Betonfundamentet fandtes stadig i 2004. Følg den lille vej op ad skrænten bag den lille restaurant. i 2004 kom endnu et mindesmærke til her på stedet - skulpturen Les Braves, der står ude på stranden.

Vælg at køre videre langs stranden mod Le Ruquet til WN65 - kan anbefales - eller fortsæt ad D517 og besøg evt. Omaha Beach Memorial Muesum, der ligger nogle få hundrede meter oppe ad vejen.

Det officielle mindesmærker fra Comité du Débarquement
Det officielle mindesmærker fra Comité du Débarquement
Nyt mindesmærke fra 2004 ved St. Laurent-sur-Mer
Nyt mindesmærke fra 2004 ved St. Laurent-sur-Mer
Omaha Beach Memorial Muesum
Omaha Beach Memorial Muesum

Le Ruquet

Bunker fra WN65 - Omaha Beach - Exit E1 - Le Ruquet
Bunker fra WN65 - Omaha Beach - Exit E1 - Le Ruquet

Som nævnt kan det være interessant at følge kystvejen videre frem mod EASY Red sektoren og dalsænkningen ved Le Ruquet også kaldet Exit E1.

Bunkerkomplekset her på den vestlige side af dalsænkningen hed WN65 og på den østlige side lå WN64.

En enkelt velbevaret bunker er tilbage af WN65 komplekset og der findes her en mindeplade for 2. US division, der blev landsat 7. juni . På bunkeren findes en mindeplade for 467th AAA AW Bn (SP) - en selvkørende anti-luftskytsbataljon, hvis enheder i væsentligt omfang bidrog til at nedkæmpe bunkeren. Læs mere om denne enhed og om hvordan de nedkæmpede netop denne bunker ved at følge linket her om Hyman Haas og Dale Estes eller i menuen til højre.

Ved denne bunker oprettede amerikanerne desuden en af de første kommandostationer på Omaha.

2. US Infantry Division lander ved E1 Easy Red Omaha Beach 7. juni 1944. WN65 ses i baggrunden.
2. US Infantry Division lander ved E1 Easy Red Omaha Beach 7. juni 1944. WN65 ses i baggrunden.
Bunker af typen H667 ved WN65 fungerede i dagene efter invasion som kommandopost
Bunker af typen H667 ved WN65 fungerede i dagene efter invasion som kommandopost
Bunker ved WN65 med mindeplade for 467th AAA AW Bn (SP). Enheder fra den enhed bidrog til nedkæmpelsen af bunkeren.
Bunker ved WN65 med mindeplade for 467th AAA AW Bn (SP). Enheder fra den enhed bidrog til nedkæmpelsen af bunkeren.

Colleville-sur-Mer

Den amerikanske kirkegår ved Colleville-sur-Mer
Den amerikanske kirkegår ved Colleville-sur-Mer

Efter besøget ved St. Laurent og Le Ruquet går turen videre mod Colleville-sur-Mer. Find tilbage til D514 og drej af mod den amerikanske gravplads ved Colleville-sur-Mer, hvor mere end 9.300 soldater er begravet. I modsætning til de britiske gravpladser, hvor der er beplantet langs rækkerne af gravsten, står rækkerne af hvide kors her i skærende kontrast til den velplejede grønne plæne. Stilheden og følelsen af en klump i halsen glemmer man ikke med samme. Gravpladsen ligger på højdedraget over EASY sektoren på Omaha Beach

Efter besøget på gravpladsen kan man vælge at gå til venstre ned mod stranden nær det sted, hvor befæstningsanlæg WN62 tidligere lå. Rester af bunkers samt løbe- og skyttegrave kan stadigvæk ses i landskabet. I området findes et mindesmærke for 1. division, The "Big Red One" og et for 5th Engineer Special Brigade, de amerikanske ingeniørsoldater, der skulle bortsprænge forhindringer på strandbredden, og som havde en tabsprocent på over 50.

I 2007 åbnede der et nyt besøgscenter. Jeg har ikke selv haft mulighed for at besøge centeret, men en læser af sitet her beskriver det absolut som et besøg værd. Der er fokus på både det store perspektiv og de enkelte skæbner. Der er gratis adgang.

Normandy American Visitor Center

Den amerikanske kirkegår ved Colleville-sur-Mer
Den amerikanske kirkegår ved Colleville-sur-Mer
En nærmest uendelig række af kors - Den amerikanske kirkegår ved Colleville-sur-Mer
En nærmest uendelig række af kors - Den amerikanske kirkegår ved Colleville-sur-Mer
Rester af bunker fra WN62 - nedenfor den amerikanske kirkegård
Rester af bunker fra WN62 - nedenfor den amerikanske kirkegård

Mere infoGenerelt om Operation Overlord og D-dag

“Plans are of little importance, but planning is essential”

— Premierminister Winston Churchill